Telewizor LCD lub LED Który wybrać ?
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
Lis-W
Telewizor LCD lub LED Który wybrać ?
Witam. Mam pytanie zastanawiam się nad kupnem telewizora w cenie do 2100 zł i mam problem który wybrać proszę o pomoc może ktoś z was lepiej się na tym zna od mnie. Z góry dziękuje za pomoc.
1. Philips 37 PFL4606H cena w euroagdrtv - 1670 zł
Czy może ten :
2. LG 37LV375S cena 1899 zł
Lub :
3. Samsung UE37D5000 2090 zł
-
Zamieszczone przez sosna1Jeśli tylko z tych trzech marek to Philips 37 PFL4606H a LCD i LED to jedno i to samo to tylko chwyt marketingowy
matryca rzeczywiście jest ta sama, róznica jest tylko w podświetleniu.
teoretycznie, podświetlenie ledowe powinno pobierać mniej mocy, być mniej awaryjne, podświetlać bardziej równomiernie
Lis-W, polecałbym poczytać tu: www.hdtv.com.pl
Komentarz
-
-
Kiedyś LCD były podświetlane tylko lampą fluorescencyjną z zimną katodą (CCFL) natomiast na dzień dzisiejszy większość jest podświetlanych właśnie ledami a różnicy praktycznie żadnej,no może minimalnie mniejszy pobór prądu którego pewnie nawet nie odczuje no i głębia czerni jest wręcz identyczna jak w plazmach.Marcin
My ©koda is fantastic
Komentarz
-
-
Jeżeli to ja miałbym wybierać - tylko i wyłącznie Samsung. Philips bardzo się ostatnimi laty zepsuł, LG (dawny Gold Star) cały czas robi niedoróbki i sprzęt kiepski jakościowo i technicznie. A Samsung - poza naprawdę udaną elektroniką - wytwarza najlepsze chyba na świecie matryce.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Lis-WSamsung UE37D5000 2090 złPerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
Nie jestem przekonany czy samsung nie robi matryc do większości marek telewizorów dostępnych na rynku, także różnica tkwi raczej w podzespołach. Porównaj te telewizory także pod względem obsługi plików, jak zaopatrzyłem się w telewizor 1,5 roku temu to samsung obsługiwał najwięcej rozszerzeń więc najmniejsze prawdopodobieństwo problemów np. z napisami (chociaż i tak nieraz nie wyświetla jak oglądam z dysku twardego).
Komentarz
-
-
Zdecydowanie SamsungRodzice zakupili taki kilka miesięcy temu wraz z kinem domowym Samsung i działa naprawdę fajnie - dodatkowo mogę podpiąć iPhone (stacja dokująca), dysk twardy, pendrive - niesamowite możliwości. Jakość obrazu również bardzo dobra, polecam!
Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm, Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6
Komentarz
-
-
Lis-W
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Zawsze już trochę więcej wiem. W tym LG jest tuner satelitarny i to też jest chyba jego plusem zaś Philips ma lepszy czas matrycy 2 ms a LG 3,5 ms nie wiem jak to się przekłada w jakości obrazu no i LG to LED a Philips LCD. A samsung to słyszałem same dobre rzeczy o marce ale co z parametrami ? Matryce będzie miał lepszą. A reszta to chyba to samo. I czy warto dołożyć 191 zł do samsunga ?
Komentarz
-
ogladalem jakis czas obraz na samsungu i wyglada dosc smiesznie. Ruchy sa takie nienaturalne, obraz niby ma byc bardzo realistyczny a wyszlo im zupelnie cos innego.
Plus dla samsunga jedynie za matryce bo fajnie sie blyszczy/swieci.
Wzialbym raczej LG ew. Philipsa. I tak jak ktos napisal wyzej: lcd od led'a rozni sie jedynie cena
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Lis-Wzaś Philips ma lepszy czas matrycy 2 ms a LG 3,5 ms nie wiem jak to się przekłada w jakości obrazu no i LG to LED a Philips LCD.
Tu masz tez uwagi dotyczące TV LED http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...t=led&start=60Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Taka uwaga dla tych co lubią się sugerować marką: Phillips i LG to dokładnie to samo...
Z wymienionych trzech postawiłbym obok siebie w sklepie Samsunga i LG ustawił w optymalny dla siebie sposób i wybrał ten który "na oko" wyświetla lepiej.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Lis-W
Zamieszczone przez kowal 2002Taka uwaga dla tych co lubią się sugerować marką: Phillips i LG to dokładnie to samo...
Z wymienionych trzech postawiłbym obok siebie w sklepie Samsunga i LG ustawił w optymalny dla siebie sposób i wybrał ten który "na oko" wyświetla lepiej.
Komentarz
-
Na Twoim miejscu nie bawiłbym się w nic mniejszego niż 40 cali. Szybko będziesz żałował.
A czego LCD czy LEDA - tani telewizor, który ma dobrze odbierać nawet na słabym sygnale to tylko plazma. Sam kupiłem po długich namysłach właśnie plazmę 3D.
Nie ma co przy wyborze patrzeć na pobór prądu, moja obecna plazma 50" zadowala się średnio 130-170W energii (mierzone) - to tyle samo co stojący w drugim pokoju 32" LCD kupiony 3 lata temu. Technologia trochę się zmienia - teraz i plazmy są energooszczędne. Polecam forum http://hdtv.com.pl/forum/
Komentarz
-
-
Lis-W, a dlaczego bierzesz 37cali? wiesz o tym, że różnica w cenie 37 a 40 to grosze, a czasem nawet 37 jest droższa o kilka złotych od 40?
Ja niedawno kupiłem UE40D5000, ledowy 40 cali, czyta przenośne dyski, czyta mkv z napisami.. i to mi wystarczy. Chciałem tez 37 ale po sprawdzeniu cen wolałem 40 kupić.
No i czasem nie kupuj tego TV w jakichś stacjonarnych sklepach. Ja na etapie wyboru mojego miałem ceny:
Neo24.pl - 2167zł
MediaMarkt - 2399
Saturn - 2799
EuroRTVagd - 2599
wybrałem oczywiście neo, z dostawą do najbliższego mi sklepu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBMój 46" LED pobiera ~60W prądu (mierzone)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marektbgOK, ale 50 calowa plazma 3D full hd i internetem kosztowała mniej niż 3tyś. - ile kosztuje LED o takich parametrach - i po jakim czasie mi się zwróci różnica w energii jeśli telewizor stoi w salonie i jest używany średnio 10 godzin w tygodniu?Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBKiedyś się tam zwróci.
Moja rada jest pochodź po salonach AV pooglądaj TV, wybierz taki, który według ciebie wyświetla najlepiej za tą kasę jaką dysponujesz. Sprawy energii ja pomijałem, bo różnica w ciągu roku kilkanaście czy kilkadziesiąt zł między jednym a drugim była dla mnie sprawą drugorzędną.
[ Dodano: Wto 20 Wrz, 11 09:42 ]
Zamieszczone przez hotrainDziś już wiem, że trzeba było dołożyć kasiorę i kupić coś ponad 50"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marektbgJa też chciałem 40, ale żona powiedziała, że przeciez 50 cali to jest fun i kupmy taki od razu, żeby znowu po dwóch latach nie zmieniaćOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Dokładnie - ja oglądam średnio z 2-2,5m a kanały HD czy filmy 3D jeszcze bliżej
Jest jedna sprawa taka, że jeżeli oglądałeś do tej pory zwykły TV 29" 4:3 to zmiana na 37" czy 40" LCD,LED czy Plazmę jest bez sensu ponieważ ekran będzie miał wysokość podobną, tylko będzie trochę szerszy. Uzysk na przyjemności oglądania żaden.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
Komentarz